jump to navigation

Slutfas december 31, 2009

Posted by Kim in Uncategorized.
trackback

Arbetet med uppsatsen går nu in i den nästsista slutfasen, som går ut på att omvärdera allt man har skrivit hittils och fundera på vad man behöver panikomskriva tills inlämningen om en dryg vecka. Det ska nog gå bra, även om jag fortfarande sliter mitt hår lite kring hur jag ska få plats med allting.

Går för övrigt igenom gamla kommentarer för att se om jag har missat någonting och ser då att jag missade att Ahrvid i en kommentar här på bloggen faktiskt redan tipsat om Den femte generationen, så jag får ta tillbaka det där jag sa häromdagen om att det var en ny upptäckt. Förmodligen hade jag skrivit ner det någonstans och bara glömt bort det sen.

***

Mycket av min slutdiskussion handlar om att det socialrealistiska paradigmet som har funnits (och till viss del fortfarande finns) inom svensk film har präglat mottagandet av science fiction. Igår när jag satt och skrev om Kenne Fants dystopiska framtidsvison Monismanien 1995 hittade jag ett rejält övertydligt exempel på detta. Direkt saxat ur min uppsats:

Bert G Olin i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning ansåg att spekulationen var filmens stora svaghet:

[J]ag förstår inte varför Fant, i likhet med Bergman men utan dennes konstnärliga intensitet och disciplin (som i Skammen), måste förflytta sig till något slags ingenmansland, och dessutom hårdra allt 20 år framåt i tiden. Varningar för åsiktsförtryck går utmärkt att utfärda utifrån vår egen tid, vårt eget land, här och nu. Men då gäller det förstås att ta hänsyn till verkligheten.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: