jump to navigation

Ålder okänd (1991) november 17, 2009

Posted by Kim in Filmer.
trackback

Ålder Okänd är en SVT-produktion som visades i tre delar mellan den nionde och tjugotredje januari  1991. Tv-filmen är regisserad och skriven av Richard Hobert, som i en intervju i Röster i Radio-TV berättar om hur han fick idén till filmen:

[Sommarens tolv månader] handlar om den lilla människan som med eller mot sin vilja blir indragen i ett stort vetenskapligt projekt, och skildrar hennes reaktioner och hur hon förändras av det. Med Ålder okänd ville jag i stället vända kameran 180 grader och sätta strålkastarljuset på dem som startar sådana satsningar.[1]

I samma intervju så påpekar han dessutom filmens nutidsrelevans: ”[E]n film som för tre år sedan var en framtidsvision är i detta ögonblick redan verklighet!”

I filmen blir Peter Wall (Sven Bertil Taube) uppringd av en kollega (Lars Humble) som har hälsoklinik. Han ber enträget om hjälp och hans röst är så egendomlig, att Wall genast åker dit för att se vad som hänt. Kollegans hustru (Harriet Andersson) och medarbetare vägrar informera honom, men när han snokar runt finner han att de laborerat med en ny metod för att bromsa åldrandeprocessen. Klienter som vistas gör det i hopp om evig ungdom, och tror blint på fantastiska resultat. Skräckslagen inser Wall att processen tydligen börjat skena vilt, och den som drabbats värst är hans kollega som hålls gömd i huset. Desperat tillkallar Wall utländska specialister i ett försök att stoppa processen.

Stilistisk är det svårt att placera Ålder okänd som science fiction, då filmen till sin from snarare påminner om en rysare eller deckare. Men rent tematiskt och innehållsmässigt finns här en seriös science fiction-film, genom att den medicinska spekulationen (det vill säga föryngringsmedlet) behandlas på ett övertygande vetenskapligt vis, i syfte att demonstrera vad upphovsmannen uppfattar som en alarmerande samhällstendens.

TV-krönikörerna var vid den här tiden mestadels upptagna med att skriva om rapporteringen av det pågående Kuwaitkriget. Men ett par recensenter skrev ändå ett kort omdöme om tv-filmen. Gunnila Böethius i Aftonbladet genreklassificerade filmen som en ”framtidsdeckare” och skrev om filmen att ”[t]rots en spännande intrig [… ], så släppte aldrig den dova, tungfotade stämningen”[2], men hon lyfte ändå fram ett par scener som hon gillade. Sydsvenskans Kaj Nohrborg öste beröm över filmen och konstaterade att ”Richard Hobert har åstadkommit ett litet mästerverk med sin kortserie ”Ålder okänd”.”[3] Han underströk även nutidsperspektivet genom att skriva att filmen var en ”gastkramare i nutid och framtid, i verkligheten”. Erik Hörnfeldt i Expressen påpekade att Ålder okänd var ”en medicinisk thriller som bröt av från de gängse mallarna”[4], och tyckte att dialogen var välskriven, de dramatiska scenerna täta, och skådespelarlistan imponerande.

Ålder okänd vann dessutom priset för bästa film från italienska filmförbundet i Salerno, och silverpriset i kategorin miniserier i film- och tv-festivalen i New York.[5]

Skärmdumpar:
[1] Röster i Radio-TV, 1991 ; 1 ; s. 8-9

 

[2] Aftonbladet  910124 Gunilla Böethius

[3] Sydsvenskan 910124 Kaj Nohrborg

[4] Expressen 910124 Erik Hörnfeldt

[5] http://www.sfi.se Ålder okänd

Annonser

Kommentarer»

1. Carl Ericson - april 3, 2011

Ålder okänd will be released on DVD in August 2011!
http://butiken.svt.se/system/content/book.asp?bid=2

Jens - april 11, 2011

Great news! Can´t wait to see it!


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: